23. novembar 2018.

Održana Četvrta RSNOG konferencija

Četvrta RSNOG konferencija održana je u Hotelu „M”, u Beogradu, 22. novembra, uz podršku Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), RIPE NCC, Serbian Open Exchange (SOX) i kompanije Cisco.

Ova konferencija okupila je preko 150 mrežnih stručnjaka iz najvećih domaćih telekomunikacionih kompanija, kablovskih operatora, internet i hosting provajdera (Telenor Srbija, Telekom Srbija, SBB, Pošta Srbije, Serbian Open Exchange, Radijus vektor, Elektroprivrede Srbije), domaćih IT kompanija (Pupin telekom, Unicom Telecom, Telekom Srbija, Madnet), akademskih institucija (Elektrotehnički fakultet Beograd, Računarski fakultet) i državnih institucija (Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, RATEL). Konferenciju je dodatno pratilo nekoliko stotina zainteresovanih posredstvom internet prenosa.

Bilo je reči o alatima koje RIPE NCC nudi mrežnim administratorima, o novinama u vezi sa RIPE Atlasom, kao i o vidljivosti i analizi sadržaja u IP mrežama. Istaknut je značaj uvođenja promena i povećanja značaja klauda kada je bezbednost na Internetu u pitanju, važnost IPv6 protokola i NAT64Check Version 2 alata, DNSSEC-a i digitalnog potpisivanja .RS i .SRB domena, kao i DNS anycast platforme Quad9.

Kao i prošle godine, RSNOG konferencija generisala je pojačano interesovanje za e-listu RSNOG zajednice.

Sve prezentacije, snimci predavanja i fotografije sa Četvrte RSNOG konferencije možete pronaći na sajtu RSNOG zajednice.