1. decembar 2016.

Održana Druga RSNOG konferencija

Druga RSNOG konferencija održana je u Hotelu „Kraun plaza”, u Beogradu, 22. novembra, uz podršku RNIDS-a, RIPE NCC, Interxion, SOX i Mainstream.

Konferencija je okupila oko 120 mrežnih stručnjaka iz najvećih domaćih telekomunikacionih kompanija, kablovskih operatora, internet i hosting provajdera (Vip mobile, Telenor Srbija, Telekom Srbija, SBB, Pošta Srbije, Orion telekom, Serbian Open Exchange, Mainstream, Radijus vektor, AVcom, Beotel, EUnet, Sattrakt), domaćih IT kompanija (Pupin telekom, RT-RK, Asseco SEE, Algotech), akademskih institucija (Elektrotehnički fakultet Beograd, Fakultet organizacionih nauka Beograd, Elektronski fakultet Niš, Fakultet bezbednosti) i državnih institucija (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, RATEL, CROSO, RFPIO, UZZPRO). Konferenciju je dodatno pratilo nekoliko stotina zainteresovanih posredstvom internet prenosa.

RSNOG konferenciju je otvorio dr Vladica Tintor, direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, nakon čega je održano šest prezentacija na teme kao što su projektovanje modernih data centara, bezbednost mrežne infrastrukture, kritičnih servisa i korisničkih sadržaja na Internetu, a predstavljen je i projekat uspostavljanja tačke razmene internet saobraćaja u Nišu, kao i aktivnosti Udruženja administratora južne Srbije. Ove godine na RSNOG konferenciji po prvi put je održan nagradni kviz iz oblasti poznavanja internet mreža, a nagrade za prvo i drugo mesto su bile Arduino i Raspberry Pi kompleti.

Kao i prošle godine, RSNOG konferencija generisala je pojačano interesovanje za e-listu RSNOG zajednice, koja je pojačana za šezdesetak novih članova, pa sada okuplja preko 220 mrežnih administratora i drugih članova tehničke internet zajednice u Srbiji.

Sve prezentacije, snimci predavanja i fotografije sa Druge RSNOG konferencije dostupni su na sajtu RSNOG zajednice.

* * *

VIŠE INFORMACIJA:

RSNOG (RS Network Operators’ Group) – Grupa mrežnih operatora Srbije je neformalna zajednica domaćih mrežnih stručnjaka, okupljena oko zajedničkog interesa poboljšanja kvaliteta, performansi, stabilnosti i sigurnosti internet mreža i usluga u Srbiji. RSNOG aktivno podstiče razmenu ideja, znanja i najboljih praksi između mrežnih stručnjaka u Srbiji, kao i saradnju sa sličnim grupama u regionu, Evropi i svetu.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) je stručna, nestranačka, nevladina i nedobitna organizacija, osnovana od strane lokalne internet zajednice u Srbiji, sa ciljem da upravlja nacionalnim internet domenima Srbije. RNIDS pruža administrativnu, organizacionu i finansijsku podršku aktivnostima RSNOG zajednice.

Réseaux IP Européens – Network Coordination Centre (RIPE NCC) je Koordinacioni centar foruma evropskih IP mreža, jedan od pet svetskih regionalnih internet registara (RIR), nadležan za teritoriju Evrope, Bliskog Istoka i Centralne Azije. Članovi organizacije su lokalni internet registri kojima RIPE NCC dodeljuje IP adrese i AS brojeve, bez kojih Internet ne bi mogao da funkcioniše.

Interxion je vodeći evropski pružalac carrier i cloud-neutral usluga kolokacije u data centrima, sa preko 1.500 korisnika u 42 data centra u 11 država. Interxion pruža usluge za preko 600 pružalaca internet pristupa i 21 tačku razmene internet saobraćaja širom Evrope.

SOX (Serbian Open eXchange) je platforma za razmenu Internet saobraćaja, otvorenih pravila i transparentnih procedura, koja omogućava okosnicu (backbone) za nacionalne i regionalne Internet kompanije, fiksne i mobilne telekomunikacione operatere, pružaoce sadržaja, gaming kompanije.

Mainstream od 2005. pruža usluge naprednog Web hostinga, uz 24h podršku i garantovanu dostupnost sajtova svojih klijenata od 99,9% godišnje. Mainstream hostuje čak 8 od 10 najposećenijih sajtova u Srbiji po Gemius Audience rejtingu.