1. septembar 2014.

Okrugli sto o primeni IPv6 u Srbiji

skup o uvodjenju IPv6 u Srbiji

RNIDS je 5. juna 2014. organizovao okrugli sto o primeni IPv6 protokola u Srbiji.

Skup je održan u Centru za promociju nauke, a okupio je preko 40 učesnika, među kojima su bili predstavnici svih mobilnih operatora (Telekom Srbija, Telenor, VIP Mobile), najvećih fiksnih operatora (Telekom Srbija, Orion telekom), kablovskih operatora (Radijus vektor, IKOM, AVcom, udruženje UKOŠ), internet provajdera (EUnet, Beotel/Verat, Ninet), Serbian Open eXchange (SOX), hosting provajdera (AdriaHost, Mainstream, Magic), Akademske mreže Srbije (AMRES) i državnih institucija (Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zavod za informatiku i statistiku grada Beograda).

Na skupu je bilo reči o trenutnoj situaciji i mogućnostima povećanja upotrebe IPv6 u Srbiji, tehničkim problemima, najboljoj praksi i rešenjima za uvođenje IPv6 u svetu.

Osim toga, na skupu je predstavljena ideja o formiranju Grupe mrežnih operatora Srbije (RS Network Operators Group), kao otvorene zajednice okupljene oko zajedničkog interesa poboljšanja kvaliteta, performansi, stabilnosti i sigurnosti internet mreža i usluga u Srbiji. Više od 30 prisutnih predstavnika operatora i drugih institucija podržalo je inicijativu za uspostavljanje diskusione liste mrežnih operatora Srbije u cilju razmene informacija i koordiniranja aktivnosti, uključujući i primenu IPv6.

Diskusije sa ovog skupa uzete su u obzir prilikom sačinjavanja izveštaja i preporuka radne grupe RNIDS-a za IPv6 koji će predstavljati osnovu za buduće aktivnosti ove organizacije.