8. novembar 2021.

Sedma RSNOG konferencija 30. novembra onlajn

Zabeležite u svom kalendaru 30. novembar za RSNOG konferenciju koju po sedmi put organizuje Grupa mrežnih operatora Srbije (RSNOG – RS Network Operators’ Group) uz podršku Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), RIPE NCC, ISOC, SOX i Mainstream. Pratite konferenciju uživo putem strima.

Kada je početkom oktobra Fejsbuk, kao i ostali servisi u vlasništvu ove kompanije, „nestao sa interneta“ na skoro šest sati, ostavljajući bez usluge skoro 3.5 milijarde korisnika širom sveta, situacija nije bila nimalo prijatna onima čiji posao zavisi od prezentovanja i promocije proizvoda i usluga na ovoj društvenoj mreži. Ovaj događaj podsetio je mnoge da moraju imati plan za situacije u kojima servisi određenog pružaoca bitnih poslovnih usluga (razmena poruka, oglašavanje ili promocija i sl.) postanu nedostupni.

Ovaj slučaj odličan je povod za dublju diskusiju operatora i IT firmi koje razvijaju internet servise na teme merenja performansi mreže i brzog oporavka u slučaju incidenata (fast failover) kakva nas očekuje na predstojećem RSNOG-u.

Tokom poslednjih godina zahtevi i očekivanja korisnika su se suštinski promenili, što ovim temama posebno daje na značaju. Pre 20 ili 30 godina, kada su razvijani servisi kao što su DNS ili BGP, od kojih internet i danas zavisi, fokus je bio na dostupnosti servisa, dok je danas fokus na performansama. Na tržištu postoji veliki broj inovativnih rešenja za obradu velikih količina podataka, praćenje performansi i oporavak u slučaju incidenata. Međutim, u sve kompleksnijem okruženju softverski definisanih mreža i usluga koje funkcionišu u distribuiranom oblaku, izbor pravog rešenja daleko je od jednostavnog.

Kao i prethodnih godina, konferencija će okupiti domaće i inostrane stručnjake koji će ponuditi svoja iskustva, razmišljanja i predloge kako da internet bude brži, pouzdaniji i bezbedniji.

Kao uvod u predstojeću konferenciju poklanjamo vam razgovor sa Vintom Serfom, pionirom interneta. Tokom razgovora koji je vodila Desiree (Željka) Milošević, predsednica Upravnog odbora ISOC ogranka Beograd, a koji je omogućio RNIDS, Vint je govorio ne samo o istoriji razvoja interneta, već i o najvećim izazovima sa kojima se danas suočava mreža svih mreža i njeni korisnici. Pogledajte intervju na linku.