8. новембар 2021.

Седма RSNOG конференција 30. новембра онлајн

Забележите у свом календару 30. новембар за RSNOG конференцију коју по седми пут организује Група мрежних оператора Србије (RSNOG – RS Network Operators’ Group) уз подршку Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), RIPE NCC, ISOC, SOX и Mainstream. Пратите конференцију уживо путем стрима.

Када је почетком октобра Фејсбук, као и остали сервиси у власништву ове компаније, „нестао са интернета“ на скоро шест сати, остављајући без услуге скоро 3.5 милијарде корисника широм света, ситуација није била нимало пријатна онима чији посао зависи од презентовања и промоције производа и услуга на овој друштвеној мрежи. Овај догађај подсетио је многе да морају имати план за ситуације у којима сервиси одређеног пружаоца битних пословних услуга (размена порука, оглашавање или промоција и сл.) постану недоступни.

Овај случај одличан је повод за дубљу дискусију оператора и ИТ фирми које развијају интернет сервисе на теме мерења перформанси мреже и брзог опоравка у случају инцидената (fast failover) каква нас очекује на предстојећем RSNOG-у.

Током последњих година захтеви и очекивања корисника су се суштински променили, што овим темама посебно даје на значају. Пре 20 или 30 година, када су развијани сервиси као што су DNS или BGP, од којих интернет и данас зависи, фокус је био на доступности сервиса, док је данас фокус на перформансама. На тржишту постоји велики број иновативних решења за обраду великих количина података, праћење перформанси и опоравак у случају инцидената. Међутим, у све комплекснијем окружењу софтверски дефинисаних мрежа и услуга које функционишу у дистрибуираном облаку, избор правог решења далеко је од једноставног.

Као и претходних година, конференција ће окупити домаће и иностране стручњаке који ће понудити своја искуства, размишљања и предлоге како да интернет буде бржи, поузданији и безбеднији.

Као увод у предстојећу конференцију поклањамо вам разговор са Винтом Серфом, пиониром интернета. Током разговора који је водила Desiree (Жељка) Милошевић, председница Управног одбора ISOC огранка Београд, а који је омогућио РНИДС, Винт је говорио не само о историји развоја интернета, већ и о највећим изазовима са којима се данас суочава мрежа свих мрежа и њени корисници. Погледајте интервју на линку.