30. новембар 2021.

Седма RSNOG конференција – о безбеднијем, бржем и стабилнијем интернету

Бројни домаћи и инострани стручњаци и ове године, иако онлајн, окупили су се на седмој RSNOG конференцији. Путем стрима публика је имала прилике да слуша бројна излагања о томе како да интернет сервиси које свакодневни користимо, а и интернет као такав, буду што доступнији, што бржи и што безбеднији. Конференцију је организовала Група мрежних оператора Србије (RSNOG) уз подршку Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС).

Конференцију је отворио Дејан Ђукић, директор Фондације РНИДС, који је истакао да је циљ да се у перспективи заједници коју RSNOG окупља понуде додатни садржаји и унапреде капацитети размене и комуникације. Оценио је да се у тренутним околностима организују бројне онлајн конференције, али да без обзира на браншу којој су намењене и садржај који нуде, квалитетни предавачи и садржај су кључни за привлачење и задржавање публике.

Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е-Управу, приметио је да се грађани лако и брзо навикавају на електронске услуге и комуникацију преко интернета, о чему сведочи повећање броја корисника разних услуга које е-Управа пружа, од електронског уписа деце у вртиће, до преузимања дигиталних зелених сертификата. С друге стране, корисници истовремено очекују правовремен и изузетно брз одговор сервиса који користе.

У уводном делу конференције говорили су и представници мрежних оператора из региона. Јан Жорж, Група мрежних оператора Словеније (SINOG) и Енес Халиловић, из  Групе мрежних оператора БиХ (BHNOG), а излагања су се тицала регионалних околности и перспективе развоја.

Данко Јевтовић, члан УО ICANN-a, говорио о улози ове организације у управљању глобалном адресном структуром интернета и подсетио на устројство ове организације (одоздо на горе) и њену технички природу. Објаснио на који начин се може учествовати у раду ове организације и позвао публику да прати и прикључи се раду ICANN-a.

Fast failover – дизајн, детекција, евалуација, митигација била је тема око које су се низала излагања у првом делу конференције, а публика је најпре слушала излагање Ивана Пепeлњака из компаније ipSpace који је говорио о fast failover-у на нивоу мреже. Уследило је излагање Жарка Кецића, руководиоца Сектора ИКТ сервиса РНИДС-а, који је говорио о DNS failover-у и DNS преусмеравању у случају отказа. Објаснио је да DNS failover омогућава да веб-сајтови и други сервиси буду доступни у случају проблема са системом или мрежом. Говорећи из перспективе РНИДС-а поменуо је да РНИДС има глобално распоређену мрежу сервера, односно 400 инстанци које одговарају на упуте за .срб и .rs домене. Објаснио је да РНИДС користи актив-актив систем, који ради помоћу лоуд балансера и редудантних система, чиме пружа изузетно квалитетну услугу и доступност (uptime) од 100%. Публика је имала прилике да чује и излагање Ненада Крајновића из компаније SOX који је говорио о искуствима SOX-a са fast failover-ом, а затим и излагање Death of the Peering Manager, које је одржао Remco Van Mook, RIPE NCC/Asteroid International.

Други тематски блок конференције био је посвећен мерењима која доприносе безбедности, стабилности и брзини интернета. На тему Network Observability говорила је Nina Hjorth Bargisen, из компаније Kentik, док је Kevin Meynell из Internet Society (Интернет друштво) говорио о MANRS Update-у. Јелена Ћосић из RIPE NCC говорила је о мрежи за мерење повезаности и доступности ове компаније – RIPE Atlas-у. Зоран Перовић, компанија SOX, објаснио је током свог излагања како функционишу платформе за мерење у Србији.

Уследио је округли сто на ком су учествовали представници највећих домаћих телеком и интернет оператора: Немања Огњановић, Телеком Србија, директор Сектора за  core и технолошку стратегију, Иван Ивановић, А1 Србија, CISO i IP Team Leader, Пјер Вучковић, Цетин Србија, Network Strategy, Planning and Development Director и Драгољуб Спасојевић, Director of IP Core and Access Technologies, SBB.

Поред РНИДС-а овогодишњу конференцију су подржали RIPE NCC, Internet Society, Интернет друштво Србије, огранак Београд, компанија MainStream и SOX.

Снимак конференције доступан је на линку.