1. новембар 2022.

Осма конференција мрежних оператора 15. новембра у Београду

Отворене су пријаве за Осму RSNOG конференцију, коју 15. новембра 2022. организује Група мрежних оператора Србије (RSNOG – RS Network Operators’ Group) под покровитељством Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), Unicom Telecom и Serbian Open Exchange (SOX), као и подршку RIPE NCC, ISOC и Team Cymry.

Kонференција ће окупити домаће и иностране стручњаке који ће понудити своја искуства, размишљања и предлоге како да интернет буде бржи, поузданији и безбеднији.

Први блок биће посвећен презентацијама. Бошко Радивојевић говориће о томе шта је FinOps и шта инжењери треба да знају о томе. Џон Браун из Team Cymru, глобалног лидера у области cyber безбедности, представиће бесплатно решење за одбрану од DDoS напада (UTRS). Горан Славић из компаније NCR говориће о софтверски дефинисаним мрежама, док ће Наташа Мојсиловић из организације RIPE NCC представити новости од значаја за заједницу мрежних оператора у региону.

Други блок биће посвећен дискусији о стању информационе безбедности у Србији. Сесију ће водити Дуња Мајсторовић из Siemens Energy, а у дискусији ће учествовати представници оператора А1, националног ЦЕРТ-а Републичке агенције за електронске комуникације и поштанске услуге, Фондације РНИДС, FIN-CSIRT Удружења банака Србије, као и компанија Unicom Telecom и Nova Defense.

Након тога, биће одржан округли сто оператора са темом развоја портфолија дигиталних услуга. У овој сесији учествоваће представници Телекома Србија, Yettel, A1 и ICT Hub.

На крају конференције, биће одржан  традиционални наградни RSNOG квиз о познавању интернет умрежавања, информационе безбедности и cyber културе. Ове године, победник квиза освојиће тродневни боравак у вили на Златибору – награду коју је обезбедио спонзор квиза, Serbian Open Exchange (SOX).

Осма RSNOG конференција биће одржана у хотелу Crowne Plaza у Београду, а биће омогућено и праћење онлајн преноса. Учешће на конференцији је бесплатно, захваљујући нашим покровитељима и спознорима, али је регистрација обавезна.