3. decembar 2017.

Održane Treća RSNOG i ISOC ION konferencije

Treća RSNOG konferencija održana je u Hotelu „Hyatt Regency”, u Beogradu, 23. novembra, uz podršku Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), RIPE NCC, Serbian Open Exchange (SOX) i Mainstream. Istovremeno, u saradnji sa globalnim Internet društvom (Internet Society), organizovana je ISOC ION konferencija.

Ove konferencije okupile su preko 120 mrežnih stručnjaka iz najvećih domaćih telekomunikacionih kompanija, kablovskih operatora, internet i hosting provajdera (Telenor Srbija, Telekom Srbija, SBB, Pošta Srbije, Serbian Open Exchange, CenturyLink, Radijus vektor, AVcom, Beotel, EUnet), domaćih IT kompanija (Pupin telekom, Unicom Telecom, Telekom inženjering, Algotech), akademskih institucija (Elektrotehnički fakultet Beograd, Računarski fakultet) i državnih institucija (Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, RATEL). Konferenciju je dodatno pratilo nekoliko stotina zainteresovanih posredstvom internet prenosa.

Na ISOC ION konferenciji bilo je reči o programu Deploy360, aktivnostima Internet društva Srbije, najboljim praksama u oblasti rutiranja Internet saobraćaja i prelasku na IPv6, kao i aktuelnim temama kojima se bavi Internet Engineering Task Force (IETF).

Na Trećoj RSNOG konferenciji predstavljene su interesantne statistike za Srbiju i region iz RIPEstat baze, bilo je reči o DNS anycast servisu, uvođenju DNSSEC-a u Srbiji, primeni mašinskog učenja i veštačke inteligencije u oblasti mrežne bezbednosti, a demonstrirano je i funkcionisanje IDN e-pošte. Na posletku, održan je nagradni kviz iz oblasti poznavanja mrežne bezbednosti, a nagrade bili Arduino i Raspberry Pi kompleti.

Kao i prošle godine, RSNOG konferencija generisala je pojačano interesovanje za e-listu RSNOG zajednice, koja je uvećana za šezdesetak novih članova, pa sada okuplja blizu tri stotine mrežnih administratora i drugih članova tehničke internet zajednice u Srbiji.

Sve prezentacije, snimci predavanja i fotografije sa Treće RSNOG i ISOC ION konferencija dostupni su na sajtu RSNOG zajednice i ISOC-a.