3. децембар 2017.

Одржане Трећа RSNOG и ISOC ION конференције

Трећа RSNOG конференција одржана је у Хотелу „Hyatt Regency”, у Београду, 23. новембра, уз подршку Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), RIPE NCC, Serbian Open Exchange (SOX) и Mainstream. Истовремено, у сарадњи са глобалним Интернет друштвом (Internet Society), организована је ISOC ION конференција.

Ове конференције окупиле су преко 120 мрежних стручњака из највећих домаћих телекомуникационих компанија, кабловских оператора, интернет и хостинг провајдера (Теленор Србија, Телеком Србија, SBB, Пошта Србије, Serbian Open Exchange, CenturyLink, Радијус вектор, AVcom, Беотел, EUnet), домаћих ИТ компанија (Пупин телеком, Unicom Telecom, Телеком инжењеринг, Algotech), академских институција (Електротехнички факултет Београд, Рачунарски факултет) и државних институција (Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство одбране и Војска Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, РАТЕЛ). Конференцију је додатно пратило неколико стотина заинтересованих посредством интернет преноса.

На ISOC ION конференцији било је речи о програму Deploy360, активностима Интернет друштва Србије, најбољим праксама у области рутирања Интернет саобраћаја и преласку на IPv6, као и актуелним темама којима се бави Internet Engineering Task Force (IETF).

На Трећој RSNOG конференцији представљене су интересантне статистике за Србију и регион из RIPEstat базе, било је речи о DNS anycast сервису, увођењу DNSSEC-а у Србији, примени машинског учења и вештачке интелигенције у области мрежне безбедности, а демонстрирано је и функционисање IDN е-поште. На послетку, одржан је наградни квиз из области познавања мрежне безбедности, а награде били Arduino и Raspberry Pi комплети.

Као и прошле године, RSNOG конференција генерисала је појачано интересовање за е-листу RSNOG заједнице, која је увећана за шездесетак нових чланова, па сада окупља близу три стотине мрежних администратора и других чланова техничке интернет заједнице у Србији.

Све презентације, снимци предавања и фотографије са Треће RSNOG и ISOC ION конференција доступни су на сајту RSNOG заједнице и ISOC-a.