30. новембар 2015.

Одржана Прва RSNOG конференција

У „Сава центру“ у Београду, 25. новембра, одржана је Прва RSNOG конференција, уз учешће око 130 домаћих мрежних стручњака из најбитнијих домаћих телекомуникационих оператора и интернет компанија (као што су: Телеком Србија, Теленор, Vip mobile, Serbian Open eXchange, Пошта Србије, Mainstream, EUnet, Радијус вектор, AVcom, Беотел, Оптима група), произвођача и интегратора телекомуникационе опреме (Alcatel, Ericsson, Сага, Пупин телеком, Datacom), академских и истраживачких институција (Универзитет у Нишу, Факултет техничких наука у Новом Саду, Академска мрежа Србије, Електротехнички факултет у Београду, Рачунарски факултет, Политехничка академија), државних органа (Регулаторна агенција за електронске комуникације, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство одбране, Управа за заједничке послове републичких органа, Виши суд у Београду, Скупштина града Београда, градска општина Обреновац) и организација цивилног друштва (SHARE фондација, Друштво за информатику Србије). Конференцију је додатно пратило око 300 заинтересованих посредством интернет преноса. Конференцију су подржали РНИДС и RIPE NCC.

На почетку Конференције присутнима се обратио Душан Стојичевић, председник Управног одбора РНИДС-а, који је рекао да РНИДС од самог почетка стратешки подржава RSNOG заједницу, као место за окупљање и дискусију између домаћих мрежних администратора, по угледу на сличне групе у развијеним земљама. Након тога, уводну реч имао је Андреј Волски (Andrzej Wolski) из организације RIPE NCC, која додељује нумеричке интернет ресурсе за регион Евроазије и Блиског истока. Андреј је рекао да RIPE NCC, као регионални центар окупљања техничке интернет заједнице, не пропушта прилику да подржи иницијативе које имају за циљ јаче повезивање интернет професионалаца у циљу размене знања и изградње боље комуникације. Последњу реч у уводном делу скупа имао је Зоран Перовић, члан Програмског тима RSNOG конференције и директор Serbian Open eXchange, који је изразио задовољство бројем присутних и истакао најбитније тачке програма скупа, нагласивши да се Програмски тим трудио да обезбеди компетентне говорнике који ће обрадити актуелне теме у области интернет комуникација, јер је развој у овој области толико динамичан, да се ниједна тема не може сматрати превише новом или напредном за домаћу публику.

Након уводних речи, одржано је седам презентација на теме: IPv6 адресирање (Владимир Симић, ЈУНИС), DNS и CDN-ови (Ненад Крајновић, ЕТФ Београд), разматрање потреба за постојањем домаће Cloud федерације (Бошко Радивојевић, Mainstream), политике рутирања (Зоран Перовић, Serbian Open eXchange), систем за безбедну размену података о рутирању (Andrzej Wolski, RIPE NCC), Carrier-Grade NAT (Милан Анђелковић, Радијус вектор) и хибридно решење за заштиту од DDoS напада (Пеђа Радоичић, Теленор).

Други део скупа био је посвећен дискусији на тему „Open Networking у пракси“, коју је отворила презентација Горана Славића (Serbian Open eXchange) о конкретним искуствима у примени bare-metal свичева. Након тога, у веома интересантној дискусији учествовали су Мина Томић (Vip mobile), Павле Вулетић (АМРЕС) и Горан Славић, а модератор је био Ненад Крајновић (ЕТФ Београд).

Све презентације, снимци предавања и фотографије са Прве RSNOG конференције доступни су на сајту RSNOG заједнице.

Прва RSNOG конференција генерисала је и појачано интересовање за е-листу RSNOG заједнице. Половина регистрованих учесника конференције (66 особа) изразило је жељу да се пријави на е-листу, а након Конференције то је учинило још додатних двадесетак особа. RSNOG е-листа сада окупља преко 140 мрежних администратора и других чланова техничке интернет заједнице у Србији, што представља добру основу за стварање још посећеније и квалитетније конференције наредне године.

* * *

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА:

RSNOG (RS Network Operators’ Group, rsnog.rs и рсног.срб) – Група мрежних оператора Србије је неформална заједница домаћих мрежних стручњака, окупљена око заједничког интереса побољшања квалитета, перформанси, стабилности и сигурности интернет мрежа и услуга у Србији. RSNOG активно подстиче размену идеја, знања и најбољих пракси између мрежних стручњака у Србији, као и сарадњу са сличним групама у региону, Европи и свету.

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС, rnids.rs и рнидс.срб) је стручна, нестраначка, невладина и недобитна организација, основана од стране локалне интернет заједнице у Србији, са циљем да управља националним интернет доменима Србије. РНИДС пружа административну, организациону и финансијску подршку активностима RSNOG заједнице.

RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre, ripe.net) je Координациони центар форума eвропских IP мрежа, један од пет светских регионалних интернет регистара (RIR), надлежан за територију Европе, Блиског Истока и Централне Азије. Чланови организације су локални интернет регистри којима RIPE NCC додељује IP адресе и AS бројеве, без којих Интернет не би могао да функционише.