30. novembar 2015.

Održana Prva RSNOG konferencija

U „Sava centru“ u Beogradu, 25. novembra, održana je Prva RSNOG konferencija, uz učešće oko 130 domaćih mrežnih stručnjaka iz najbitnijih domaćih telekomunikacionih operatora i internet kompanija (kao što su: Telekom Srbija, Telenor, Vip mobile, Serbian Open eXchange, Pošta Srbije, Mainstream, EUnet, Radijus vektor, AVcom, Beotel, Optima grupa), proizvođača i integratora telekomunikacione opreme (Alcatel, Ericsson, Saga, Pupin telekom, Datacom), akademskih i istraživačkih institucija (Univerzitet u Nišu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Akademska mreža Srbije, Elektrotehnički fakultet u Beogradu, Računarski fakultet, Politehnička akademija), državnih organa (Regulatorna agencija za elektronske komunikacije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo odbrane, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, Viši sud u Beogradu, Skupština grada Beograda, gradska opština Obrenovac) i organizacija civilnog društva (SHARE fondacija, Društvo za informatiku Srbije). Konferenciju je dodatno pratilo oko 300 zainteresovanih posredstvom internet prenosa. Konferenciju su podržali RNIDS i RIPE NCC.

Na početku Konferencije prisutnima se obratio Dušan Stojičević, predsednik Upravnog odbora RNIDS-a, koji je rekao da RNIDS od samog početka strateški podržava RSNOG zajednicu, kao mesto za okupljanje i diskusiju između domaćih mrežnih administratora, po ugledu na slične grupe u razvijenim zemljama. Nakon toga, uvodnu reč imao je Andrej Volski (Andrzej Wolski) iz organizacije RIPE NCC, koja dodeljuje numeričke internet resurse za region Evroazije i Bliskog istoka. Andrej je rekao da RIPE NCC, kao regionalni centar okupljanja tehničke internet zajednice, ne propušta priliku da podrži inicijative koje imaju za cilj jače povezivanje internet profesionalaca u cilju razmene znanja i izgradnje bolje komunikacije. Poslednju reč u uvodnom delu skupa imao je Zoran Perović, član Programskog tima RSNOG konferencije i direktor Serbian Open eXchange, koji je izrazio zadovoljstvo brojem prisutnih i istakao najbitnije tačke programa skupa, naglasivši da se Programski tim trudio da obezbedi kompetentne govornike koji će obraditi aktuelne teme u oblasti internet komunikacija, jer je razvoj u ovoj oblasti toliko dinamičan, da se nijedna tema ne može smatrati previše novom ili naprednom za domaću publiku.

Nakon uvodnih reči, održano je sedam prezentacija na teme: IPv6 adresiranje (Vladimir Simić, JUNIS), DNS i CDN-ovi (Nenad Krajnović, ETF Beograd), razmatranje potreba za postojanjem domaće Cloud federacije (Boško Radivojević, Mainstream), politike rutiranja (Zoran Perović, Serbian Open eXchange), sistem za bezbednu razmenu podataka o rutiranju (Andrzej Wolski, RIPE NCC), Carrier-Grade NAT (Milan Anđelković, Radijus vektor) i hibridno rešenje za zaštitu od DDoS napada (Peđa Radoičić, Telenor).

Drugi deo skupa bio je posvećen diskusiji na temu „Open Networking u praksi“, koju je otvorila prezentacija Gorana Slavića (Serbian Open eXchange) o konkretnim iskustvima u primeni bare-metal svičeva. Nakon toga, u veoma interesantnoj diskusiji učestvovali su Mina Tomić (Vip mobile), Pavle Vuletić (AMRES) i Goran Slavić, a moderator je bio Nenad Krajnović (ETF Beograd).

Sve prezentacije, snimci predavanja i fotografije sa Prve RSNOG konferencije dostupni su na sajtu RSNOG zajednice.

Prva RSNOG konferencija generisala je i pojačano interesovanje za e-listu RSNOG zajednice. Polovina registrovanih učesnika konferencije (66 osoba) izrazilo je želju da se prijavi na e-listu, a nakon Konferencije to je učinilo još dodatnih dvadesetak osoba. RSNOG e-lista sada okuplja preko 140 mrežnih administratora i drugih članova tehničke internet zajednice u Srbiji, što predstavlja dobru osnovu za stvaranje još posećenije i kvalitetnije konferencije naredne godine.

* * *

VIŠE INFORMACIJA:

RSNOG (RS Network Operators’ Group, rsnog.rs i rsnog.srb) – Grupa mrežnih operatora Srbije je neformalna zajednica domaćih mrežnih stručnjaka, okupljena oko zajedničkog interesa poboljšanja kvaliteta, performansi, stabilnosti i sigurnosti internet mreža i usluga u Srbiji. RSNOG aktivno podstiče razmenu ideja, znanja i najboljih praksi između mrežnih stručnjaka u Srbiji, kao i saradnju sa sličnim grupama u regionu, Evropi i svetu.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS, rnids.rs i rnids.srb) je stručna, nestranačka, nevladina i nedobitna organizacija, osnovana od strane lokalne internet zajednice u Srbiji, sa ciljem da upravlja nacionalnim internet domenima Srbije. RNIDS pruža administrativnu, organizacionu i finansijsku podršku aktivnostima RSNOG zajednice.

RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre, ripe.net) je Koordinacioni centar foruma evropskih IP mreža, jedan od pet svetskih regionalnih internet registara (RIR), nadležan za teritoriju Evrope, Bliskog Istoka i Centralne Azije. Članovi organizacije su lokalni internet registri kojima RIPE NCC dodeljuje IP adrese i AS brojeve, bez kojih Internet ne bi mogao da funkcioniše.