19. новембар 2020.

Винт Серф на шестом RSNOG-у

Шеста RSNOG конференција, у организацији Групе мрежних оператора Србије (RSNOG) уз подршку Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) и организације Internet Sociеty, заказана је за 26. новембар, а пренос уживо почиње у 11 часова на РНИДС-овом Јутјуб каналу и Фејсбук страници.

Публика овогодишње RSNOG конференције имаће јединствену прилику да слуша обраћање Винта Серфа, једног од „очева оснивача“ интернета. Серф је учествовао у развоју пројеката на којима је заснован интернет какав данас познајемо. Шездесетих година 20. века са Џоном Постелом и Стивом Крокером радио је на развоју оног што знамо као ARPANET мрежу, а седамдесетих су Серф и Кан креирали TCP/IP протокол – основни комуникациони протокол интернета. Током изузетно узбудљиве и богате каријере Серф је дао немерљив допринос развоју интернета и заједнице која се бави управљањем интернетом. Тема његовог обраћања посетиоцима RSNOG-а биће zero trust модел сајбер безбедности. Учешће Винта Серфа обезбеђено је уз помоћ Интернет друштва Србије.

Као и претходних година учесници конференције биће реномирани стручњаци из области  информационих технологија и сајбер безбедности, а агенда конференције конципирана је кроз три тематска блока:

11:00-11:40 – Поздравне речи

11:40-12:40 – Први блок:
Утицај Covid-19 пандемије на интернет комуникације

12:50-13:50 – Други блок:
Cloud vs. On-premise“ предности и мане

14:00-15:00 – Трећи блок:
Активности ЦЕРТ-ова у Србији